shutterstock_314962241 (1).jpg
[ BLOG ] Hoe je de kracht van jouw authentieke verhaal benut

Uniek zijn in wat je doet, the one and only. De wereld inspireren met geweldige ideeën en oplossingen. Van betekenis zijn, mensen in beweging brengen. En zorgen dat iedereen dat weet. Dát is uiteindelijk wat ieder betekenisvol merk wil. Maar waar begin je?
Het lijkt ingewikkeld, maar het is heel simpel: bij het verhaal.

Een sterk merk creëer je vanuit een authentiek verhaal; het is de kern waar alles uit ontstaat.
Het verhaal is het fundament van je bedrijf, van je communicatie en eigenlijk van alles wat je doet.
Een echt, authentiek verhaal kan dan ook het verschil maken tussen duurzaam en betekenisvol succes, of continue ballen in de lucht houden en niet verder komen.

 

Een verhaal maakt iets los in mensen. Verhalen activeren niet alleen de hersenen, maar prikkelen ook de emotionele intelligentie. Je raakt door een verhaal met hoofd én hart verbonden. Daardoor is je betrokkenheid groter dan wanneer je bijvoorbeeld alleen een lijstje met feiten voorgeschoteld krijgt. Een authentiek verhaal is dan ook het krachtigste communicatiemiddel om je fans te activeren, motiveren en bewegen.

 

Verhalen zijn zo oud als de mensheid. De reden dat het nog steeds bestaat is dat het wérkt. Al vanaf de kindertijd spelen verhalen een belangrijke rol. Bijvoorbeeld de lessen die verborgen zitten in veel fabels en sprookjes. En gaandeweg het volwassen worden, verandert daar weinig aan. Mensen zijn ‘hard wired’ voor verhalen. Verhalen helpen je om de wereld beter te begrijpen. Om nieuwe informatie niet alleen tot je te nemen, maar er ook je eigen verhaal van te maken. Verhalen bieden je de kans om je in de wereld van een ander te verplaatsen. Bovendien hebben verhalen de eigenschap dat je ze – mits goed verteld – gemakkelijk kunt doorvertellen. En daar kan je als merk je voordeel mee doen!


 
DE KERN VAN JE MERK

 

Het verhaal is de kern van je merk. Als je met je merk impact wilt maken, leiding geven in een bepaalde richting, is het belangrijk dat je weet wat het verhaal van jouw bedrijf is. Jouw fans willen jouw bedrijf beter leren kennen; ze willen weten wie je bent en waarom je doet wat je doet. Door jouw merkverhaal helder te formuleren en naar buiten te brengen, zorg je ervoor dat je fans zich met jouw bedrijf kunnen identificeren. Het is een strategische manier om jouw missie als marketinginstrument in te zetten.

 

Het verhaal van jouw merk laat jouw onderscheidend vermogen zien, vanuit de kern.  Het zorgt ervoor dat je jouw fans echt kunt raken, inspireren en meenemen in jouw visie. Het geeft inzicht in jouw beweegredenen en niets verbindt sterker dan eenzelfde intrinsieke motivatie.

 

Een helder en authentiek verhaal maakt het daarnaast makkelijker voor jou om je bedrijf te runnen en keuzes te maken. Het geeft houvast en richting. Het biedt een stevig fundament dat je flexibel kunt aanpassen aan de invloeden van binnen of buitenaf. Bovendien schept het niet alleen een hechte band met jouw klanten, maar ook tussen je bedrijf en jouw team.

 

 
VERBINDING EN VERTROUWEN 

 

Een echt, waardevol verhaal is krachtig, heeft een hart en ziel en kan een enorme impact hebben. Naast verbinding creëert het vertrouwen. Zeker voor merken die een verschil willen maken en streven naar een betere wereld (en daarmee vaak verandering in het gedrag van de consument) is dit een belangrijk element, want het vertrouwen in overheden, media, ngo’s en bedrijven is lager dan ooit. Het lichtpuntje is dat de consumenten het bedrijfsleven zien als de partij die het verschil kan maken.

 

Verhalen vertellen betekent verantwoordelijkheid nemen. Bij het vertellen van het verhaal van jouw merk heb je eigenlijk twee mogelijkheden: het is waar of niet waar. En om dit te bewijzen heb je ook maar één optie: wat je doet, sluit aan bij wat je vertelt. En wat je vertelt, sluit aan bij waar je voor staat. Dat vergroot je geloofwaardigheid. Maar dat vraagt wel van jou dat je jouw verhaal helder hebt.

 

Het goede nieuws is: je hebt altijd een verhaal. Het is onmogelijke om geen verhaal te hebben en te laten zien. Je kan er alleen pas echt de vruchten van plukken als jij je ook bewust bent van jouw merkverhaal en het toepast in je bedrijf!

 

Wil je het verhaal van jouw bedrijf ontdekken of aanscherpen? Wij hebben een werkboek voor je ontwikkeld, zodat je zelf aan de slag kunt.

Schrijf je in voor onze KTCHN Table Stories en ontvang het Brand Story Werkboek!


Wil je liever weten wat wij voor je kunnen betekenen? Plan dan een gratis 1:1 call.

 

Plan jouw gratis call!

De communication KTCHN versterkt conscious merken  door het (her)ontdekken en vertellen van hun authentieke verhaal. Om de visie van het bedrijf te verspreiden, meer mensen te inspireren en de positieve impact te vergroten.