shutterstock_314962241 (1).jpg
[ BLOG ] De meeste gemaakte fout in storytelling en hoe je het wél op de juiste manier inzet

Storytelling. Een populaire term in de wereld van marketing. En terecht, want verhalen zijn een ontzettend krachtig communicatiemiddel. Maar de term wordt inmiddels te pas en te onpas gebruikt als het gaat om de verhalen van merken en bedrijven.

Dat storytelling veel gebruikt wordt, is niet gek. Als je een product hebt vergelijkbaar met andere producten, zijn er een aantal manieren om het verschil te maken. Met je prijzen verlagen kom je er niet. Dus laten veel bedrijven een verhaal om hun producten of diensten bouwen, om op die manier extra ‘waarde’ te bieden. Maar vaak gaat het dan niet om het authentieke verhaal. Het zijn veelal nepverhalen die de inhoud mooier moeten maken dan de realiteit, met de hoop dat het verkoopt.

 

Bedrijven laten nog te vaak letterlijk een verhaal op hun product plakken, omdat ze ooit eens hebben gehoord dat storytelling werkt. Op zich vrij onschuldig, als de feiten kloppen. Wanneer je onzinverhalen gaat vertellen, schaad je het vertrouwen van de consument.

Het schap bij de supermarkt is hier een mooi voorbeeld van. Zogenaamde fruitdrankjes met minder dan 1% fruit of andere ‘gezonde’ producten boordevol suiker. Of denk even aan de energiedrankjes die je vleugels geven en de zogenaamd authentieke Aziatische recepten in een zakje. En nog niet zo lang geleden kreeg een grote multinational een boete van € 2 miljoen voor misleidende marketing rondom snacks voor peuters.

 

Storytelling gaat niet over sprookjes, maar over leiderschap. Zeker als je met jouw merk een gezonde en duurzame leefstijl wilt promoten – en daarmee het gedrag van de consument wilt beïnvloeden – is het belangrijk dat wat je vertelt authentiek is. En dat het overeenkomt met wat je als bedrijf uitstraalt en doet. Dat maakt jouw merk geloofwaardig en schept vertrouwen. En vertrouwen leidt tot kopen..

 

 
EEN VERHAAL KAN JE NIET MAKEN

 

Ken je jouw verhaal echt? Er zijn veel bedrijven die daarmee worstelen en een brand story vertellen dat niet matcht met wat ze doen en uitstralen. Ze begrijpen als geen ander dat verhalen belangrijk zijn en mensen in beweging kunnen brengen, maar ze leggen de focus op het vertellen van dat ene, perfecte verhaal. Of ze blijven teveel aan de oppervlakte, waardoor de diepgang ontbreekt. Vroeg of laat prikt de consument daar doorheen.

 

Een verhaal kan je niet maken. Een authentiek verhaal is er al èn is altijd in ontwikkeling. Ieder bedrijf, iedere persoon heeft een verhaal. Het gaat om de diepere laag die jouw merk een persoonlijkheid geeft waar klanten zich mee willen verbinden.

 

Jouw verhaal kan je ontdekken door in de kern van jouw bedrijf te duiken, in jouw drijfveren, jouw visie. Dat kost wat tijd en moeite, maar is op de lange termijn de investering meer dan waard. Het is het fundament van je merk en heeft directe invloed op de keuzes die je maakt, op wat je communiceert en eigenlijk alles wat je doet.

 

 
EEN NIEUW TIJDPERK
 

Volgens Kees Klomp, schrijver van het ‘Handboek betekenisvol ondernemen’ bewegen we ons langzaam in de richting van een nieuwe tijdperk. Een tijdperk waarin we de wereld met z’n allen een stukje beter willen maken. We gaan richting een ‘betekeniseconomie’ waarin van waarde zijn voor de wereld belangrijker is dan ooit. In dat tijdperk is er geen ruimte meer voor merken met misleidende verhalen.

 

De winnaars zijn volgens Klomp de bedrijven die een positieve impact maken, de verliezers degene die zich niets aantrekken van hun invloed op de wereld om hen heen. “Het gat in de maatschappij wordt het nieuwe gat in de markt”. Mooie voorbeelden van succesvolle merken die het gat in de maatschappij benutten zijn Yoni, Tony Chocolonely, maar ook Airbnb.

 

 

IT'S ALL ABOUT THE WHY 

 

Het draait uiteindelijk allemaal om de betekenis van je bedrijf; het hoger doel waarom je doet wat je doet. DAAR ligt het authentieke verhaal verscholen wat jouw merk onderscheidend maakt. De visie is leidend, en je producten zijn het voertuig om die visie waar te maken. “Mensen kopen niet wat je doet, maar waarom je het doet” (wijze woorden van ‘Why guru’ Simon Sinyek).

 

Vertel daarom geen onzinverhalen bij je producten of diensten, maar laat die zoveel mogelijk voor zichzelf spreken. Vertel het verhaal van je merk en dat waar je als bedrijf in gelooft en wat je belangrijk vindt. Want dát verhaal kan je inzetten als een strategische marketingtool.

 

Wil je aan de slag met jouw verhaal? Schrijf je in voor onze KTCHN Table Stories en ontvang maandelijks tips en inspiratie. En je kan meteen aan de slag met het gratis Brand Story Werkboek!

 


De communication KTCHN versterkt conscious merken  door het (her)ontdekken en vertellen van hun authentieke verhaal. Om de visie van het bedrijf te verspreiden, meer mensen te inspireren en de positieve impact te vergroten.