DSCF08992.jpg
[ BLOG ] Hoe bereik ik mijn doelgroep? 5 stappen voor een echte connectie.

Ieder bedrijf heeft klanten nodig om te groeien. Zeker bedrijven met een missie. Hoe meer klanten, hoe groter de impact. ‘Hoe bereik ik mijn doelgroep?’ is dan ook een veelgestelde vraag. Maar wat als we het nu eens omdraaien, en je trekt de klanten naar je toe? Een andere benadering, een beter resultaat.

Je wilt met jouw bedrijf een verschil maken en de wereld een stukje mooier maken. Je wilt zoveel mogelijk mensen inspireren en dus wil je meer klanten. Dat vraagt om een echte connectie met je doelgroep én dat jij oprechte waarde toevoegt aan hun dagelijkse leven.

Naast een sterke merkidentiteit en een authentiek verhaal moet je dus goed inzicht hebben in jouw doelgroep. Dit kan je helpen om gerichter te communiceren én meer klanten naar je toe te trekken. Onderstaande stappen helpen je op weg!​​​​​​ 

 

 

 
1. WEET WIE JOUW DOELGROEP IS

 

Dat je jouw doelgroep moet kennen is niets nieuws. Maar om een echte connectie te realiseren moet je weten wie ze ZIJN. En dan gaat het niet om aannames, maar om echt onderzoek doen en oprechte interesse te tonen. Een persona (persoonsprofiel) opstellen kan je daarbij helpen*. Een aantal basiselementen die je zou kunnen beschrijven:       
 

·      Demografische factoren (leeftijd, geslacht, woonplaats, beroep, opleiding, inkomen)

·      Wat houd hen bezig? (interesses, hobbies)

·      Waar geloven ze in? (overtuigingen, meningen)
·      Wat is er bijzonder aan hen?

 

*Een persona is eigenlijk nooit ‘af’. Alles is continue onderhevig aan verandering: de leefstijl, behoeften, het gedrag. Je moet meebewegen en je persona’s indien nodig aanpassen.

 

 
2. WEET WAT JOUW DOELGROEP WIL

 

Naast dat je wilt weten wie jouw doelgroep is, wil je vooral ook weten wat ze willen bereiken. Ook dit kan je in je persona opnemen.         
 

·      Welke doelen streeft jouw doelgroep na?

·      Waarom vinden ze dit zo belangrijk? (Wat raakt hen?)

·      Tegen welke uitdagingen en problemen lopen zij aan? (Waar liggen ze wakker van?)

·      Wat brengt hen in beweging?

 

Als het goed is loopt jouw ideale doelgroep tegen uitdagingen aan waar jij ze bij kunt helpen.
Des te beter jij weet wat jouw doelgroep wilt, des te beter jij kan inspelen op hun behoeften en écht waarde kan leveren. En dus je impact vergroten!

 

 
3. GEBRUIK DE JUISTE BENADERING 

 

Jouw ideale doelgroep moet weten dat je bestaat. Een echte connectie betekent dat ze jou ook leren kennen. Ze moeten weten wie jij bent en wat je doet; wat jouw verhaal is. Maar het gaat in de communicatie met jouw doelgroep niet alleen om wat jij hen wilt vertellen, maar vooral wat zij willen weten.
 

·      Wat kan jij voor hen betekenen? (Wat beloof je?)

·      Hoe kan jouw dienst of product hen verder helpen? (Wat levert het hen op?)

·      Waarom zouden zij zich met jouw merk willen verbinden i.p.v. met een ander?

·      Wat houd jouw doelgroep misschien tegen om iets bij jou te kopen?

 

Door goed in te spelen op de behoeften van je doelgroep, creëer je het gevoel dat jij er speciaal voor hen bent. Wanneer je in één zin kunt benoemen wat je waarde is, weet jouw doelgroep precies waarvoor ze je moeten hebben. En dát trekt klanten aan.

 

 
4. BENUT DE JUISTE KANALEN OP DE JUISTE MANIER
 

De kanalen die je kiest moeten passen bij jouw merk en bij je klanten. Het gaat om het interesseren van je doelgroep; je wilt ze niet storen. Onderzoek hoe jij jouw doelgroep echt kunt raken. Je bent zelf misschien heel actief op Facebook, maar als je doelgroep zich daar niet bevindt zullen jullie elkaar daar niet ontmoeten.

 

·      Waar is jouw doelgroep (online) te vinden? 
·      Wat lezen/kijken ze? (online & offline)
·      Welke influencers volgen ze?
·      Naar welke winkels gaan ze / welke merken gebruiken ze?

 

Denk ook na over de manier van communiceren en hoe dit past bij de informatie die je verspreidt via een specifiek kanaal. Wil je jouw doelgroep inspireren? Een post op social media kan voldoende zijn. Wil je jouw doelgroep iets leren? Dan is een blog of een video geschikter, afhankelijk de voorkeuren van jouw doelgroep.

 

 

5. BRENG OP SMAAK 

 

Een vriendschap ontstaat ook niet tijdens een eerste kop koffie. Geef je doelgroep de tijd om je te leren kennen. Laat je bedrijf en jezelf zien en probeer dingen uit. Ontdek wat werkt en wat niet. Vertel je verhaal en neem jouw doelgroep mee. En zorg vooral dat je hén steeds beter leert kennen en begrijpen. Zodat je nog meer waarde kunt bieden en zij zich met jouw merk willen verbinden. Op den duur worden ze jouw ambassadeurs!

 

 

Wil je meer waardevolle tips en inspiratie ontvangen voor jouw bedrijf en de communicatie?

Schrijf je in voor de KTCHN Table Stories en ontvang maandelijks een e-mail boordevol inspiratie voor jouw merk en communicatie, èn hoe we samen het verschil kunnen maken voor onze planeet!


Wil je liever weten wat wij voor je kunnen betekenen? Plan dan een gratis 1:1 call.

 

Plan jouw gratis call!

De communication KTCHN versterkt conscious merken door het (her)ontdekken en vertellen van hun authentieke verhaal. Bovenstaande elementen zijn essentieel om je boodschap goed over te brengen. Kan je daar wat hulp bij gebruiken? Stuur gerust een berichtje. We kijken graag met je mee hoe we je kunnen helpen.