shutterstock_314962241 (1).jpg
[ BLOG ] Hoe breng je jouw merkverhaal tot leven?

Als conscious entrepreneur heb je de wereld iets te brengen. Je hebt een verhaal en een visie die je wilt delen.  Je wilt anderen inspireren en jouw boodschap overbrengen. Alleen een mooi verhaal hebben is dan niet genoeg. Je moet dat verhaal vertellen en nog belangrijker: je moet het verhaal doen.

Communicatie is het hart van ieder bedrijf. En de basis van een goede merk- en communicatiestrategie is een helder, authentiek verhaal. Maar een merk bouwen gaat over meer dan woorden, het gaat om daden. Het gaat niet om zeggen dat jij anders bent, maar het daadwerkelijk anders doen. Zeker als je met jouw bedrijf positieve impact wilt maken.

 

Storydoing noemt vakexpert Ty Montague dat. Het gaat om het pad van visie naar actie: van een verhaal zijn, naar een verhaal doen. Je gaat handelen naar wat je zegt en verbindt hier concrete acties aan. Het is niet meer dan een logische stap om een authentiek en sterk merk te bouwen. Intern zorgt dat ervoor dat er een goede afstemming en samenwerking ontstaat; extern maakt het de bedoeling van je bedrijf zichtbaar.

 

 
3 BELANGRIJKE ELEMENTEN OM JOUW VERHAAL TE DOEN

 

Door je verhaal te gaan doen, breng je het tot leven. Er zijn talloze manieren om dat te doen. We geven je 3 belangrijke manieren en een aantal checks waar jij vandaag nog mee aan de slag kunt!

 

1.     Identiteit

 

De identiteit gaat over het authentieke zelf van het bedrijf. Het is belangrijk om de identiteit van jouw merk te vertalen naar passende beelden, tone of voice en gedrag. Het gaat erom wie je bent als merk; je persoonlijkheid. De constante factor die jouw bedrijf definieert. Dit bepaalt voor een groot deel het onderscheidend vermogen van jouw merk en hoe je dit communiceert naar de buitenwereld.

 

-       Passen de huidige uitstraling, huisstijl en manier van communiceren bij het merkverhaal? Zo niet, wat moet er verbeteren?

-       Waaraan kun je jouw bedrijf op honderd meter afstand al herkennen?

-       Op welke manier wil jij jouw bedrijf aan de wereld presenteren? (Denk hierbij aan taal, beeld, gevoel, geur, smaak, etc.)

 

 

2.     Producten en diensten

 

Een krachtige manier om je verhaal te doen is om je producten en diensten het verhaal uit te laten dragen. Het is dé manier om anderen te betrekken bij jouw visie en jouw merkverhaal waar te maken. Mensen associëren zich graag met merken die bij hen passen dus biedt hen die kans! Het gaat niet alleen om wat je doet, maar vooral waarom je het doet.

 

Neem bijvoorbeeld Lush. Ze verkopen cosmeticaproducten, maar waar hun verhaal in de essentie om draait is dat bedrijven hun impact zo laag mogelijk kunnen houden, zonder concessies te hoven doen op mooie en kwalitief goede producten.

 

-       Welke producten of diensten heb jij en hoe passen die bij het merkverhaal?

-       Wat is de achterliggende betekenis van het product of de dienst?

-       Hoe bied jij je producten en of diensten nu aan? Past dit bij het merkverhaal?

 

 

3.     Bedrijfscultuur

 

Maar ook binnen je bedrijf kan je het verhaal tot leven te brengen; in de bedrijfscultuur. Dit kan de inrichting van je kantoor zijn, de sfeer en de uitstraling. Naast de zichtbare aspecten gaat het vooral ook om dat wat je niet direct ziet, maar wel voelt. Hoe je binnen een bedrijf met elkaar omgaat en samenwerkt, maar ook hoe een bedrijf haar medewerkers behandelt.

 

Zo mogen medewerkers van Tony Chocolonely zoveel chocolade meenemen als ze willen. Maar je mag ook je sportabonnement declareren, voor de balans.

 

-       Hoe gaat je team binnen het bedrijf me elkaar om?

-       Wat is de typerende sfeer binnen het bedrijf?

-       Welke invloed heeft de omgeving op de bedrijfscultuur?

 

 
GELOOFWAARDIGHEID
 

Het verhaal van een bedrijf wordt pas geloofwaardig als je het gaat doen. Ieder bedrijf kan een mooi verhaal vertellen, maar dat kan een verzonnen verhaal zijn. Wat je doet is altijd waar. Door je verhaal in de praktijk te brengen bewijs je dat je doet wat je zegt. Je laat mensen het verhaal van jouw bedrijf ervaren!

 

Tijdens de Brand Story Masterclass gaan we aan de slag met jouw merkverhaal. Wil jij erbij zijn? Kijk voor meer informatie en aankomende data bij ‘Snack’.

 

Wil je meteen aan de slag met je verhaal? Meld je dan aan voor onze KTCHN Table Stories en ontvang het GRATIS Brand Story Werkboek!

 

 

 


De communication KTCHN versterkt conscious merken  door het (her)ontdekken en vertellen van hun authentieke verhaal. Om de visie van het bedrijf te verspreiden, meer mensen te inspireren en de positieve impact te vergroten.