DSCF0867 kopie.jpg
[ BLOG ] Trend of leefstijl: Iedereen op de gezonde toer?

Word jij ook zo blij van het groeiende aanbod gezonde alternatieven? Lactosevrij, suikervrij, glutenvrij, biologisch, vegetarisch, veganistisch. Het zijn woorden die je voorheen alleen in de geitenwollensokken natuurwinkels voorbij zag komen, maar nu niet meer weg te denken zijn.

De zeewierburgers zijn niet aan te slepen. En als een koffietentje geen plantaardige melk op het menu heeft staan, is dat best wel een afknapper. Er vindt duidelijk een verandering plaats in de wereld van voeding en gezondheid. Maar zijn we allemaal op de bewuste, gezonde toer of lijkt het maar zo? Is het de nieuwe norm of gewoon ‘hip’ en de trend van nu?

 

Ik heb daar zo mijn ideeën over, maar was vooral ook benieuwd naar de visies van een aantal voedingsexperts: Tessa Moorman, founder van The Green Happiness, Jessica Young, founder van
Young Workshops; en Lotta Breed, founder van Healthy Life Lab. Alle drie met een eigen visie en achtergrond. Het antwoord op mijn vraag bleek dan ook nog niet zo eenvoudig!

 

 
SUPERFOODS, FITGIRLS EN VEGAN JUNKFOOD

 

De afgelopen vijf tot tien jaar is er een hoop gaande rondom gezond leven.  Zo vlogen een paar jaar geleden de bijenpollen en moerbeien nog over de toonbank. Ondanks dat de meeste mensen geen idee hadden waarom superfoods gezond zijn, steeg de vraag razendsnel. Jessica kijkt met een kritische blik terug op de hype: ‘Superfoods zijn leuk om erbij te doen, maar het behoort in mijn ogen niet tot de basis van voeding’, zegt zij. ‘De broccoli op je bord is ook een superfood!’.

 

Ook de fitgirls trend heeft aardig wat voeten in de aarde gehad. De strenge eetschema’s en eitwitshakes deed menig mens discussiëren over hoe ‘gezond’ dit allemaal is. Als voedingscoach met een focus op balans vindt Lotta deze trend vrij storend. Volgens haar is er inmiddels wel een shift gaande: ‘Mensen sporten steeds meer omdat ze het leuk vinden en omdat het goed voelt’, zegt Lotta. ‘Niet per se voor een sixpack of bikini contest body’. Het aantal mensen dat aan yoga doet is in korte tijd ontzettend snel gestegen.

 

En het afgelopen jaar is vooral het veganisme helemaal 'hot'. Voor Tessa en Merel is het een lifestyle. Met The Green Happiness willen zij bewustzijn te creëren, zodat mensen zelf aan de slag gaan met plantaardig en gezond eten. ‘Het wordt steeds normaler om geen vlees of vis te eten’, zegt Tessa. ‘Je merkt dat mensen overtuigd raken dat dit een goede manier van leven is”. Ook Lotta is blij met de hype rondom vegan eten, maar zowel zij als Tessa zijn kritisch. ‘Vegan eten is niet per definitie gezond, terwijl veel mensen daar wel van uitgaan’, geeft Lotta aan. ‘Vegan Ben & Jerry’s ijs (hallo, run op de supermarkt!) of ander junkfood blijft gewoon ongezond’.

 

Foam food

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Vegan pita gyros bij één van Lotta's favoriete lunch spots: Foam Catering

 

 

 
GROEIEND AANBOD EN INFORMATIE OVERLOAD

 

Hypes komen en gaan, maar ze laten vaak wel een bepaalde footprint achter. Ze creëren als het ware een stukje bewustwording bij mensen, wat ervoor zorgt dat zij hun leefstijl aanpassen, hoe klein die verandering soms ook is. En dat zie je o.a. terug in de schappen van de supermarkt en andere winkels.

 

Er komen steeds meer merken bij die een gezond en duurzaam product aanbieden. Het aanbod vleesvervangers bij de grote supermarkten is flink gestegen, het biovak wordt steeds verder uitgebreid en het aantal natuurwinkels is groter dan ooit. Een goed teken, want het geeft aan dat de vraag groot is. ‘Volgens mij gaan we de goede kant op’, beaamt Tessa. ‘Ook de grote merken voelen dat ze mee moeten en dat is een goed teken’.

 

De grote merken zijn alleen niet altijd even oprecht en soms zelfs misleidend. Dat maakt het plaatje voor de consument erg complex. Jessica vertelt dat tijdens haar lezingen mensen vaak aangeven door de bomen het bos niet meer te zien. ‘Er is zo veel informatie beschikbaar over gezond leven’, zegt zij. ‘Dat zorgt bij mensen voor verwarring en heeft soms zelfs een averechts effect’.

 

 
BEWUSTWORDING EN DE 'RANDSTAD BUBBEL'

 

Er is een duidelijke shift gaande. Daar zijn de drie voedingsexperts het over eens. Volgens hen kunnen we dan ook niet echt meer van een trend spreken. Mensen worden zich steeds bewuster van wat er op hun bord ligt en wat voor effect dat heeft op hunzelf, maar ook op het proces en het milieu. ‘Je merkt dat mensen aan het wakker worden zijn’, geven Jessica en Lotta aan. ‘Op de korte termijn kunnen we waarschijnlijk niet anders meer’.

 

Maar of iedereen op de gezonde toer is, daar zijn de meningen over verdeeld. Jessica zegt dat we realistisch moeten zijn en dat lang niet iedereen zich bezighoudt met een gezonde leefstijl. In de Randstad lijkt dit misschien wel zo; volgens Tessa kan je voornamelijk in Amsterdam al van een leefstijl spreken, maar dat is eerder de uitzondering dan de norm. ‘Gedragsverandering kost ook gewoon tijd’, zegt Tessa. ‘Hoe meer mensen overtuigd raken dat dit een goede manier van leven is, des te meer mensen zullen volgen’.

 

The Green Happiness.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           Tessa en Merel willen met The Green Happiness bewustzijn creëren, zodat
                                   mensen zelf aan de slag gaan met plantaardig en gezond eten. 

 

 
EEN GOED BEGIN, MAAR NOG GENOEG TE DOEN
 

We gaan dus de goede kant op, maar we zijn er nog lang niet. Het is goed dat steeds meer merken de consument laten zien dat het anders kan. En wanneer deze merken een sterke(re) positie in de markt innemen, zullen de grote merken zich moeten aanpassen.

 

Lotta hoopt dat mensen zich steeds bewuster worden, maar dat het ze vooral ook gemakkelijk gemaakt wordt d.m.v. de juiste informatie en beschikbaarheid van producten. Volgens Tessa kan het heel snel gaan. ‘Ik hoop dat onze kinderen later vol verbazing zullen zeggen: “Was dat wat jullie aten?”’. Dat lijkt mij een heel mooi streven!

 

 

 


De communication KTCHN versterkt conscious merken  door het (her)ontdekken en vertellen van hun authentieke verhaal. Om de visie van het bedrijf te verspreiden, meer mensen te inspireren en de positieve impact te vergroten.